Painoliivit yliaktiivisille koirille

Painoliivit ylivilkkaalle koiralle?
Ongelmakorjaamon puolella asiakkainani käy valtavasti omistajia, joiden ongelmana on koiran kyvyttömyys rauhoittua tai ylikierroksille jääminen. Usein näihin tapauksiin suosittelen sen tyyppistä lihasrasitusliikuntaa, joka ei aktivoi koiran aivoja liikaa. Taakanveto ja painoliivien käyttö ovat kaksi parhainta hoitomuotoa. Koira aktivoidaan liikkumaan lihaksistoa rasittavalla tavalla, mutta kiihtymystila jää liikunnasta pois (vrt. esimerkiksi pallon heittely). Myös ylivilkkaille lapsille on jo vuosikaudet käytetty yhtenä hoitomuotona omanlaisiaan painoliivejä.


Lihastreeni painoliiveillä?
Haluatko tarjota koirallesi monipuolista liikuntaa ja mahdollisuuden käyttää sellaisiakin lihaksia, joita se ei normaalisti juuri rasita? Painoliivit ovat siihen erinomainen valinta. Painoliivejä voi käyttää lähestulkoon missä ja milloin vain! Liivit pysyvät mukavasti mukana kovassakin menossa, joten koira voi myös tehdä vapaana suoritettavan metsälenkin liivit päällään. Pyöräily, juoksu, mäkijuoksu, tuo niihin vaihtelua liivien avulla. Mäkitreenissä huomioi alamäessä tapahtuva voimakas painonsiirtyminen koiran etuosalle, joten älä käytä mäkijuoksussa liian raskaita painoja!

Kuntouttava ja ennaltaehkäisevä lihashuolto?
Eläinlääkärit suosittelevat painoliivitreeniä esimerkiksi löysistä lonkista kärsiville koirille, sillä se vahvistaa nimenomaan pystyjä lonkkaniveltä tukevia lihaksia. Taakanvetoa sen sijaan ei suositella ainakaan raskaammilla painoilla koirille, joilla on runsaasti löysyyttä lonkissa. Painoliivien avulla pidät lihaksistoa koko koiran kropassa hyvässä kunnossa, joka ehkäisee huonosta lihaskunnosta johtuvien onnettomuuksien ja sairauksien syntyä.

Liikunta ja treeni toimivat siis koiralla aivan samaan tapaan, kuin ihmiselläkin. Liiku enemmän ja monipuolisesti, elä kauemmin ja terveesti!


Miten?
Huolehdi aina että koirasi liivit ovat sopivan kokoiset ja istuvat koiran selkään ikään kuin satula hevoselle. Älä käytä kaverilta lainaksi saatuja liian isoja tai pieniä liivejä! Kysy apua koon valintaan, jos mietit mikä koko on omalle koirallesi sopivin. Pidä liiveistä hyvää huolta ja tarkista niiden kunto säännöllisesti.

Kuten kaikki treenaaminen, aloita painoliivien käyttö maltillisesti. Lisää painoja pikkuhiljaa tasapainoisesti kaikkia liivin taskuja käyttäen. Huolehdi etenkin raskaampia liivejä käytettäessä koiran verryttelystä ennen treeniä ja jäähdyttelystä harjoitusten jälkeen. Tarkkaile koiran palautumista ja huolehdi lihashuollosta (esim. hieronnalla). Mikäli koira vaikuttaa treenin jälkeen kipeältä tai apaattiselta, vähennä reilusti painojen määrää seuraavalle kerralle ja helpota treeniä. Mikäli sekään ei auta, on koira syytä viedä eläinlääkärin tai fysioterapeutin tutkittavaksi.

Painoliivitreeni on täysin vaaraton tapa liikkua terveen koiran kanssa, mutta ne voivat paljastaa ongelmakohtia koiran kehossa. Anna koiran aina palautua täysin edellisestä painoliivien käyttökerrasta ennen seuraavaa. Sopiva nyrkkisääntö on, että painoliivejä tulisi käyttää maksimissaan 4 kertaa viikossa, toki lenkkien pituudesta ja painojen määrästä riippuen.

Painoliivit ja painot saat kätevästi tilattua verkkokaupastamme, ja mikäli et löydä sopivaa kokoa hyllymitoituksesta, niin tarvittaessa valmistamme valjaat myös mittatilaustyönä.

Aika usein törmään kysymykseen, miksi koiralle pitäisi laittaa painoliivit ja mitä hyötyä painoliivitreenistä on. 

Vastaaminen tähän voidaan aloittaa ehkä vastakysymyksellä "mitä hyötyä yleensä on lihaskunnon lisäämisestä ja liikkumisesta, oli sitten kyse koirasta tai ihmisestä?"